vergelijkmatras.nl

De vergelijking tussen traagschuim en koudschuim
matrassen vergelijkenblogpost
Een kwalitatief matras

Naast pocketveren, latex en traagschuim is er nog een ander materiaal waar matrassen van gemaakt worden: koudschuim. Koudschuim wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van schuim. Toch is dit materiaal erg verschillend van traagschuim. In dit artikel vergelijken we koudschuim met traagschuim, en vertellen we je waarom deze twee materialen te samen beter werken dan op zichzelf.

bonellvering
koudschuim matras

Koudschuim is een populair materiaal voor matrassen. Er zijn twee soorten koudschuim: HR koudschuim, wat erg flexibel is, en PU koudschuim, wat relatief hard is. In de betere matrassen wordt gebruik gemaakt van HR koudschuim. HR staat voor High Resilience, wat de veerkracht van het materiaal aangeeft. Hoe hoger de HR waarde, des te meer veerkracht het matras zal bieden, en hoe beter de kwaliteit. De betere koudschuimen hebben een open cel structuur. Hierdoor ventileert het materiaal erg goed en heeft het een goede temperatuurregulatie. Tevens zorgt de open celstructuur ervoor dat vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Koudschuim geeft het lichaam een erg goede ondersteuning. Door de veerkracht van het materiaal wordt het lichaam als het ware gedragen door het matras. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen en uitrusten. Wat echter ontbreekt aan een koudschuim matras, is een goed aanpassend vermogen en een goede drukherverdeling. Deze twee eigenschappen zijn essentieel voor een goed matras, omdat het lichaam dan in de juiste houding komt te liggen én geen druk uitoefent op het lichaam.

traagschuim

Kwalitatief hoogwaardig traagschuim heeft een densiteit tussen de 50 en 60. Bij deze densiteit is het schuim uitstekend in staat om zich aan te passen aan het lichaam. Alles boven of onder deze densiteit is van laagwaardige kwaliteit. Tevens heeft een goed traagschuim een open celstructuur. Net als bij koudschuim zorgt een open celstructuur ervoor dat het matras goed kan ventileren en vocht af kan voeren.

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, is traagschuim een materiaal dat zich vormt naar het lichaam. Dit aanpassend vermogen is ontzettend belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat de wervelkolom in de juiste houding komt te liggen. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen en zal je lichaam goed kunnen uitrusten. Naast het uitstekende aanpassend vermogen heeft traagschuim ook een zeer goede drukverlagend vermogen. Dit houdt in dat het matras geen druk uitoefent op (delen) van het lichaam. Als er wel sprake is van tegendruk, zal de doorbloeding van de spieren belemmert worden en zal je pijn ervaren aan spieren en gewrichten. Het enige nadeel van traagschuim is dat dit materiaal het lichaam geen goede ondersteuning geeft.

advies

Anders dan bij de vergelijking tussen traagschuim en pocketveren, kunnen we hier niet één materiaal aanwijzen dat het meest geschikt is voor in matrassen. Dit komt omdat deze twee materialen juist ontzettend goed samenwerken! Een matras gemaakt van traagschuim én koudschuim biedt uw lichaam alles wat het nodig heeft voor een uitstekende nachtrust. Het koudschuim zorgt voor een perfecte ondersteuning, terwijl het traagschuim zich vormt naar het lichaam en tegelijkertijd de druk herverdeeld. Kortom: een combinatie van deze materialen is de beste keus!

onze top 5 matrassen

decupré

1. Decupré

Sept Core Individual matras

Tempur

2. Tempur

Sensation Supreme met Cooltouch matras

m line

3. M line

Cool Motion matras

Decupré

4. Decupré

Sei Core matras

Royal health foam

5. Royal health foam

Premium Support traagschuim matras