vergelijkmatras

Een traagschuim matras of toch een bonellvering matras?
matrassen vergelijkenblogpost
Een kwalitatief matras

Een matras moet je goed ondersteunen, zich aanpassen aan het lichaam én de druk herverdelen. Niet elk materiaal is in staat om aan al deze drie eisen te voldoen. Om jou te helpen een goed matras te kiezen dat aan deze eisen voldoet, vergelijken wij in elk artikel twee soorten matrassen. Na latex, pocketveer en koudschuim vergelijken we nu traagschuim met bonellvering. We plaatsen een schuim matras lijnrecht tegenover een verenmatras, om te kijken welk matras beter is voor uw nachtrust.

bonellvering
Bonellvering matras

Een bonellvering, ook wel binnenvering matras, is een matras gemaakt van veren. De veren zijn met elkaar verbonden door middel van een staaldraad. De staaldraad kan verschillen in dikte. De dikte van de staaldraad bepaald de stugheid van het matras. Hierbij geldt: hoe dikker de draad, hoe stugger het materiaal. De veren in een bonellvering matras hebben de vorm van een zandloper. Een bonellvering matras is relatief goedkoop. Tevens is de ventilatie door de veren over het algemeen goed.

Een matras gemaakt van bonellvering biedt een redelijke ondersteuning. Als je het moet vergelijken met een pocketveren matras, een ander type veren matras, is de ondersteuning van een bonellvering iets minder goed. Wat echter ontbreekt bij zowel een bonellvering matras als een pocketverenmatras, is een goede drukherverdeling. De veren in het matras geven druk op het lichaam die je kan ervaren als vervelend en pijnlijk. Tevens belemmeren deze piekdrukken de doorbloeding van de spieren en zorgt de druk ervoor dat u onnodig wakker wordt. Een bonellvering matras heeft ook geen goed aanpassend vermogen. Het materiaal is niet in staat om zich te voren naar het lichaam, waardoor de spieren moeten werken om de wervelkolom in de juiste houding te krijgen.

traagschuim

Traagschuim, ook wel nasa schuim of memory foam, is een erg geschikt materiaal voor matrassen. Een kwalitatief goed traagschuim heeft een densiteit tussen de 50 en 60. Dit is de densiteits eis die ziekenhuizen stellen aan hun matrassen. Tevens heeft een goed traagschuim een open celstructuur. Hierbij heeft het schuim een erg goed ademend vermogen en voert het eventueel vocht goed af. Traagschuim heeft alleen een open celstructuur wanneer het schuim geschuimd is en niet gegoten. Bij het gieten van een traagschuim matras ontstaat namelijk een rand rondom het matras, die het ademend vermogen ernstig belemmerd. Bij dit soort traagschuim matrassen voelt het matras dus erg warm aan.

Traagschuim staat bekend om haar aanpassend vermogen. Dit betekent dat het matras zich vormt naar het lichaam. Doordat de zwaardere delen van het lichaam zoals de heupen en schouders iets verder wegzakken in het matras, ontstaat vanzelf de natuurlijke slaaphouding. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen. Daarnaast heeft traagschuim een goede drukherverdeling. Hierdoor zullen er geen piekdrukken ontstaan. Als dit wel het geval is, wordt de doorbloeding van de spieren belemmerd. Tevens houden deze piekdrukken u onnodig uit uw slaap. Bij een goed traagschuim heb je hier geen last van. Het enige wat ontbreekt bij een traagschuim matras, is een goede ondersteuning.Om deze reden wordt traagschuim vaak gecombineerd met een materiaal dat wel een goede ondersteuning geeft, zoals koudschuim.

ondersteuning

ondersteuning

aanpassend vermogen

aanpassend vermogen

materiaal

materiaal

drukherverdeling

drukherverdeling

advies

Uit de vergelijking hierboven kunnen we concluderen dat een traagschuim matras de betere keus is. Een traagschuim matras, wanneer gecombineerd met bijvoorbeeld koudschuim, biedt u een goede ondersteuning, een perfect aanpassend vermogen en een zeer goede drukherverdeling. Bonellvering daarentegen biedt een redelijke ondersteuning, maar geen aanpassend vermogen en zelfs veel tegendruk. Om die redenen is een traagschuim matras de overhand. 

onze top 5 matrassen

decupré

1. Decupré

Sept Core Individual matras

Tempur

2. Tempur

Sensation Supreme met Cooltouch matras

m line

3. M line

Cool Motion matras

Decupré

4. Decupré

Sei Core matras

Royal health foam

5. Royal health foam

Premium Support traagschuim matras