vergelijkmatras

Een traagschuim matras of toch een pocketveren matras?
matrassen vergelijkenblogpost
welk materiaal is het beste?

Met een tal van verschillende soorten matrassen op de markt, is het lastig om een weloverwogen keuze te maken. Elk materiaal heeft zijn voor en nadelen. Het is daarom belangrijk om verschillende soorten matrassen met elkaar te vergelijken. In dit artikel vergelijken we daarom twee van de bekendste materialen: traagschuim en pocketveren. Deze materialen worden over het algemeen het meest verkocht vandaag de dag, maar verschillen nogal van elkaar.

matras vergelijken
pocketveren

Een pocketveer is een metalen springveer in een zakje. In een pocketveren matras zitten talloze van dit soort springveren zakjes. Vooral in de jaren 80 was de pocketveer een revolutionair materiaal voor in matrassen. In deze tijd was het dan ook een erg populair type matras. Dit kwam voornamelijk omdat er grote marges te verdienen waren op dit product, en er een duidelijk technisch verhaal bij te vertellen was. De kwaliteit hangt volgens verkopers van pocketveren matras af van het aantal veren in het matras. Hierbij geldt: hoe meer veren, hoe hoger de kwaliteit. Toch heeft een pocketveren matras een aantal grote nadelen.

Een pocketveren matras is vandaag de dag een relatief goedkoop matras. Dit is meteen ook te merken aan de kwaliteit van het matras. Een matras gemaakt van pocketveren biedt over het algemeen een redelijke ondersteuning. Wat het echter niet biedt, is een goede drukherverdeling. Dit komt omdat de veren in het matras druk uitoefenen op het lichaam. Wanneer je een veer indrukt, zal deze altijd in zijn originele vorm willen terugkeren. Daarom zal de veer dus drukken tegen het lichaam. Deze piekdrukken kunnen pijnlijk aanvoelen, waardoor je gaat draaien. Het vele draaien houd je uit je slaap. Ook het aanpassend vermogen van een pocketveer matras laat wat te wensen over. Sterker nog, een pocketveren matras past zich vrijwel niet aan het lichaam aan. Hierdoor zal de wervelkolom nooit in de juiste houding komen te liggen, waardoor u meer kans heeft op lichamelijke klachten.

 

 

advies

Zoals je waarschijnlijk al heeft kunnen concluderen, steekt een traagschuim matras met kop en schouders boven een pocketveren matras uit. Traagschuim biedt een zeer goed aanpassend vermogen en een uitstekende drukherverdeling, iets wat een pocketveren matras niet doet. Omwille van een goede nachtrust is het dus verstandiger om te kiezen voor een traagschuim matras in combinatie met een ondersteunend materiaal zoals koudschuim. 

traagschuim

Traagschuim is een relatief nieuw materiaal. Dit materiaal is bekend onder vele synoniemen, waaronder NASA schuim en memory foam. Al deze termen refereren echter naar exact hetzelfde materiaal. Natuurlijk kan de kwaliteit van verschillende traagschuimen erg verschillen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de densiteit van het schuim. Hierbij geldt dat een schuim een densiteit moet hebben tussen de 50-60 om als kwalitatief traagschuim bestempeld te mogen worden.

 

Wanneer een traagschuim matras aan deze densiteitseis voldoet, kent het matras vele voordelen. Zo heeft traagschuim een erg goed aanpassend vermogen. Dit houdt in dat het matras zich vormt naar jouw lichaam. Hierdoor komt de wervelkolom recht te liggen en zul je fit en vitaal op staan ‘s ochtends. Tevens heeft traagschuim een erg goede druk herverdeling. Dit betekent dat het matras geen druk uitoefent op (delen van) het lichaam. Dit bevordert de doorbloeding van de spieren en voorkomt tevens pijn aan de gewrichten. Het enige nadeel aan een traagschuim matras, is dat het geen goede ondersteuning biedt. Daarom wordt traagschuim altijd gebruikt in combinatie met een ander materiaal dat het lichaam wel ondersteund. Bij kwalitatieve matrassen wordt meestal gebruik gemaakt van koudschuim (waar u hierover leest), bij minder kwalitatieve matrassen is dit pocketveren.

 

onze top 5 matrassen

decupré

1. Decupré

Sept Core Individual matras

Tempur

2. Tempur

Sensation Supreme met Cooltouch matras

m line

3. M line

Cool Motion matras

Decupré

4. Decupré

Sei Core matras

Royal health foam

5. Royal health foam

Premium Support traagschuim matras