vergelijkmatras.nl

Een lattenbodem of een boxspring?
matrassen vergelijkenblogpost
Bedbodems genoeg, maar wat is de beste keus?

Naast verschil in matrassen, bestaat er ook verschil in bedbodems. Hoewel de opties hier minder uiteenlopend zijn dan bij matrassen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van de opties te kennen. Daarom vergelijken we in dit artikel de lattenbodem met de boxspring. Het laatste oogt een stuk duurder, maar betekent dit ook dat hij van betere kwaliteit is? We vertellen het je in dit artikel.

pocketveren
de lattenbodem

Een lattenbodem is een bedbodem met houten latjes. Deze latten staan iets krom en kunnen verschillende zones hebben. Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Het maximale aantal latten in dit type bedbodem is 42. De kwaliteit van een lattenbodem wordt bepaald door het aantal latten. Hierbij geldt: hoe meer latten de bedbodem heeft, hoe beter de ondersteuning. Ook het hout waarvan de latten worden gemaakt, is bepalend voor de kwaliteit. Lattenbodems van beukenhout worden over het algemeen gezien als de beste houtsoort voor lattenbodems

Een lattenbodem heeft een aantal voordelen. Zo is een deze bedbodem relatief goedkoop. Natuurlijk heb je ook duurdere varianten, maar de ‘vanaf’ prijs van een lattenbodem is relatief laag. Ook heeft een lattenbodem een goed ventilerend vermogen vanwege de ruimte tussen de latten. Hierdoor is tevens de hygiëne goed omdat de bedbodem makkelijk te onderhouden is. De ondersteuning is relatief goed, maar minder goed en uitgebreid dan die van een boxspring.

Toch heeft een lattenbodem ook aanzienlijk wat nadelen. Ten eerste is een lattenbodem niet geschikt voor elk type matras. Zo kun je een pocketveer- of binnenveringsmatras niet op dit type bedbodem leggen. Dit komt omdat de kans bestaat dat de veren tussen de latten schieten. Tevens kan een lattenbodem op den duur gaan kraken en piepen. Ook de levensduur van de lattenbodem is aanzienlijk korter mee dan die van een boxspring: namelijk maximaal tien jaar.

de boxspring

De boxspring wordt gezien als een wat luxere bedbodem. Dit komt mede omdat een boxspring duurder is, maar ook omdat een boxspring een betere ondersteuning biedt. Tevens is een boxspring een ledikant en een bedbodem in één. U zult dus niet nog een ledikant aan hoeven te schaffen.

Zoals hierboven benoemd biedt een boxspring een ontzettend goede ondersteuning. Daarnaast kent een boxspring nog aantal voordelen. Een boxspring heeft een comfortabele instaphoogte. Dit maakt het makkelijk om in- en uit te stappen. Daarnaast heeft een boxspring een lange levensduur. Een kwalitatieve boxspring gaat tussen de 20 en 30 jaar mee. Natuurlijk moet het matras bovenop de boxspring wel na uiterlijk 10 jaar vervangen worden. Nog een bijkomend voordeel van een boxspring is dat elk type matras op de bedbodem gelegd kan worden. Een laatste voordeel is dat een boxspring ontzettend luxe oogt in de slaapkamer.

Een klein nadeel van een boxspring is dat de stof lastig schoon te houden is. Verder kent een boxspring eigenlijk geen nadelen, anders dan dat de aanschaf van een goede boxspring duurder is dan die van een goede lattenbodem.

advies

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is zowel de lattenbodem als de boxspring een goede keus. Toch is de kwaliteit van een boxspring hoger, gaat hij langer mee en kunt u hem combineren met ieder type matras. Als uw budget het toelaat, is een boxspring in combinatie met een hoogwaardig matras dus een betere keus.

onze top 5 matrassen

decupré

1. Decupré

Sept Core Individual matras

Tempur

2. Tempur

Sensation Supreme met Cooltouch matras

m line

3. M line

Cool Motion matras

Decupré

4. Decupré

Sei Core matras

Royal health foam

5. Royal health foam

Premium Support traagschuim matras